powolniak

powolniak

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łagodny słodki smak z połączenia miodu i orzecha kokosowego z odrobiną pikanterii nadaje temu daniu wyjątkowości.

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

Składniki:

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

 

  • Filety z kurczaka
  • keczup
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • wiórka kokosowe
  • kostka rosołowa
  • miód

Sposób przygotowania:

Kokosowe szaszłyki z kurczaka
Filety z kurczaka ( 1kg) kroimy wzdłuż, a następnie w grubszą kostkę. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Sporządzamy marynatę z: 6 łyżek keczupu, 2 kostek przyprawy do zup (kostki rosołowe), 4 łyżek oleju z oliwek, 4 łyżek miodu. Mieszamy wszystkie te składniki. Do tej marynaty wkładamy uprzednio pokrojone mięso i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Następnie nadziewamy mięso na patyki. Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni C) przez 20 min obracając po 10 minutach i polewając resztką marynaty. Przed końcem pieczenia posypujemy wiórkami kokosowymi. Mnie z podanych wyżej składników wyszło 7 porcji obiadowego dania podając je z sałatką z pomidorów i brokułów.