lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Coś innego , powiem że smacznego, nawet nie wiedziała że szpinak pasuje idealnie do mięsa .Kołduny ostre i dobre to jest to co polecam .

Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1.1/2 szklanki wody ( czasem więcej zależy jaka mąka)

 

 

  • łyżka oleju

 

  • Farsz:

 

  • łopatka wieprzowa 300 gram ( zmielić)

 

 

  • sól prowansalska 1 łyżeczka

 

  • chili w proszku dosłownie szczypta bo jest bardzo ostre 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • ser gouda 200 gram start na tarce

 

  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem
Ciasto wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski dodajemy wodę i sól zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów Farsz wykonanie: Łopatkę mielimy, dodajemy przyprawy( pieprz , sól , czosnek sprasowany ). Dodajemy jajko, wymieszać farsz. Szpinak rozmrażamy smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajemy sprasowany czosnek 1-2 ząbki i przyprawy.. Po ostudzeniu przełożyć do przygotowanego farszu z mięsa . Wymieszać razem dwa farsze i nakładać na przygotowane ciasto na kołduny . Ciasto sklejamy jakbyśmy robiły harmonijkę z góry . Zlepiamy pośrodku a reszta to już idzie . Podobne do sakiewek wychodzą. Oprószamy mąką by się nie przylepiły. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podajemy z rosołem . Kołduny szpinak-owo mięsne są ostre ale z rosołem idealnie się komponują. 
Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem
Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów
Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem
Szpinak rozmrażamy smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajemy sprasowany czosnek 1-2 ząbki i przyprawy.. Po ostudzeniu przełożyć do przygotowanego farszu z mięsa . Wymieszać razem dwa farsze i nakładać na przygotowane ciasto na kołduny .
Kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem
Ciasto sklejamy jakbyśmy robiły harmonijkę z góry . Zlepiamy pośrodku a reszta to już idzie . Podobne do sakiewek wychodzą. Oprószamy mąką by się nie przylepiły. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podajemy z rosołem .