czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Kołduny ze śledziem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kołduny doskonale sprawdzą się podczas wielu okazji, np. na wigilijnym stole, podczas Postu oraz po prostu jako piątkowy obiad.

Kołduny ze śledziem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kołduny ze śledziem

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • ok.1/2 szkl. wody mineralnej niegazowanej.

 

Sposób przygotowania:

Kołduny ze śledziem
1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki. 2. Grzyby oczyścić, pokroić w małą kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Śledzie zalać wodą i moczyć ok. 3 godz. Następnie osuszyć i drobniutko pokroić, dodać do reszty składników. Doprawić do smaku, dodać jajko, wymieszać na gładką masę. Farsz można przełożyć na durszlak, by wyciekł nadmiar wody. Na wycięte kółka ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać jak pierogi np, przy użyciu widelca. Gotować w osolonej w wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 1 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
Kołduny ze śledziem
Grzyby i cebulę podsmażyć, dodać kosteczki śledzia
Kołduny ze śledziem
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka
Kołduny ze śledziem
Łyżeczką nakładać farsz, zlepiać jak pierogi