Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Kolorowa potrawka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jako ciepłe danie na różne przyjęcia.

Kolorowa potrawka

Składniki:

Kolorowa potrawka

 

  • 40 dkg polędwicy wołowej
  • 40 dkg pieczarek
  • 25 dkg pomidorów
  • 25 dkg marchewki
  • 2 pojemniki (40 dkg) kremówki
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki margaryny
  • 3 jagody jałowca
  • 20 ml sherry
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kolorowa potrawka
Polędwice umyć,osuszyć,pokroić w paseczki.Pieczarki oczyścić.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki usuwając pestki. ćwiartki pomidorów podzielić na mniejsze części. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Dymkę pokroić na centymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondlu rozgrzać margarynę,podsmażyć mięso. Ma być miękkawe.Posypać solą i pieprzem,zdjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Wrzucić pieczarki i podsmażyć na złoty kolor.. Dodać marchew i dymkę.,smażyć z grzybkami do miękkości stale mieszając. Doprawić, podbić śmietaną , dusić na małym ogniu ok 10 minut.Włożyć mięso i pomidory i całość podgrzać. Utłuc w moździerzu jagody jałowca.Potrawkę doprawić solą,pieprzem, jałowcem i sherry. Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.