Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z kapusty włoskiej z mięsem są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

Kotleciki z kapusty włoskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kapusty włoskiej

 

  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 15-20 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kapusty włoskiej
Posiekaną kapustę zalać 1 szklanką gorącej wody wymieszanej z kostką rosołową, dusić pod przykryciem do miękkości, zdjąć pokrywkę, odparować. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, wymieszać z mąką, podsmażyć, połączyć z kapustą, zagotować, ostudzić. Do zimnej kapusty dodać pokrojone w kosteczkę gotowane mięso, jajko, ser żółty, ketchup, 3-4 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Rumienić na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym.
Kotleciki z kapusty włoskiej
Do zeszklonej cebuli dodać mąkę wymieszać i podsmażyć
Kotleciki z kapusty włoskiej
Połączyć z ugotowaną kapustą zagotować ostudzić dodać mięso
Kotleciki z kapusty włoskiej
Następnie dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać
Kotleciki z kapusty włoskiej
Formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju