Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Kotlet a'la devolay + młoda kapustka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sam raz na niedzielny obiad - kotlet drobiowy z pysznym nadzieniem podawany z młodą kapustką (u mnie w wersji lekkiej - bez zasmażki).

Kotlet a'la devolay + młoda kapustka

Składniki:

Kotlet a'la devolay + młoda kapustka

 

Sposób przygotowania:

Kotlet a'la devolay + młoda kapustka
Kotlety a'la devolay'e:

Piersi z kurczaka oczyszczamy, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

Ser żółty łączymy z posiekaną natką pietruszki.

Na każdym kotlecie układamy porcję startego sera z natką. Zwijamy. Panierujemy w bułce tartej i jajku, podsmażamy na patelni, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 st. C 20-30 minut. 

Kapusta:

Kapustę myjemy, osuszamy, pozbawiamy wierzchnich liści. Środek (z wyjątkiem głąba) kroimy, chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, wrzucamy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy, podlewamy wodą, dusimy ok. 20-25 minut (do miękkości). Co jakiś czas mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec dodajemy posiekamy koperek.