Sposób przygotowania:
Devolay ze szpinakiem i serem fetaDevolay
Devolay:
1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej przez folię).
2. Kurczaka doprawiamy pieprzem i przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Odstawiamy do lodówki
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
4. Lekko rozgrzewamy patelnię wraz z masłem lub margaryną dodajemy zamrożony szpinak. Dusimy aż zrobi się z niego papka. Dodajemy czosnek.
5. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta. Dusimy jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. Opcjonalnie można dodać pod koniec duszenia łyżkę śmietany 18% i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
6. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia.
7. Gdy farsz już wystygnie nakładamy go na rozbite filety z kurczaka i zawijamy w roladkę, tak by farsz nie wypłynął. Możemy użyć wykałaczek.
8. Panierujemy w mące , jajku i bułce tartej (zamiast bułki tartej można użyć gotowej panierki do kurczaka np. ostrej lub płatków kukurydzianych).
9. Roladki w panierce podsmażamy chwilę z każdej strony i przekładamy do patelki wyłożonej folią aluminiową lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 1 godziny.
Sałatka
Sałatka:
1. Kroimy w kosteczkę warzywa i ser feta.
2. Mix sałat przesypujemy do garnka, dodajemy pokrojone warzywa i ser fet oraz dowolny sos.
3. Przy podaniu sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem.