evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kotlety z udek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)

Kotlety z udek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z udek

 

  • 4 całe udka z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyzki maki (moze być tortowa)
  • sól(wg.uznania)
  • kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
  • bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
  • 4 duże łyżki sos chili czosnkowy
  • olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)

Sposób przygotowania:

Kotlety z udek
Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałych części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku . Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso. Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.
W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je najpierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..

Podajemy z czym kto lubi,np.z frytkami i ogóreczkiem jak zrobiłam to Ja :)

Smacznego . . .. ..
Kotlety z udek
Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso ,żeby było dobrze doprawione.
Kotlety z udek
Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h
Kotlety z udek
Po wyciągnięciu z lodówki,apnierujemy każdy kotlet .Najpierw w jaju z maką a nastepnie w bułce tartej :)
Kotlety z udek
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku)