alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Kremowa zupa jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłkowa zupa, lekko kwaskowata; jak krem

Kremowa zupa jabłkowa

Składniki:

Kremowa zupa jabłkowa

 

  • 30 dag kwaśnych jabłek
  • 40 dag pietruszki
  • 1 cebula
  • 750 wywaru z warzyw
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 250 ml śmietany 22%
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa jabłkowa
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Obraną cebulę posiekać. Dokładnie umyć pietruszkę. Pokroić na małe kawałki. W ten sposób przygotowane składniki wymieszać ze sobą. Podlać wodą. Dusić na oleju na małym ogniu przez 10 minut. Zalać wywarem. Gotować pod przykryciem, aż pietruszka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Po czym rozetrzeć ze śmietaną i masłem. Przyprawić.