redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 196]

Krewetki habanero z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Krewetki tygrysie marynowane w habanero i zawijane w boczku. Podane z ryżem kolendrowym, grillowanymi warzywami i sosem cilantro ranch.

Krewetki habanero z boczkiem

Składniki:

Krewetki habanero z boczkiem

 

  • Krewetki tygrysie 16/20 8 sztuk
  • Boczek wędzony 8 plastrów
  • Cebula biała lub czerwona (jedna średnia)
  • Czosnek (kilka ząbków)
  • Papryczki habanero 3g (ilość w zależności od preferencji)
  • Ryż biały 80g
  • Papryka słodka (jedna sztuka)
  • Cukinia (jedna mała)
  • Bakłażan ( jeden mały )
  • Jogurt naturalny
  • Świeża kolendra (kilka gałązek)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krewetki habanero z boczkiem
Do miski wycisnąć czosnek, dodać drobno posiekane habanero, kolendrę i jogurt.



Krewetki obrać ze skorupy zostawiając ogony, a następnie oczyścić z jelita. Dodać do marynaty i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie kążda krewetkę z osobna zawinąć w plaster boczku i nabijać na szpadki na przemian z cząstkami cebuli. Gotowe szaszłyki z krewetkami grillujemy na średnio rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony, aż boczek się zrumieni.



Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w małe cząstki i grillujemy .Ugotowany ryż mieszamy z kolendrą, wykładamy na talerz z krewetkami i warzywami. Gotowe danie podajemy z sosem Cilantro Ranch.



Przepis autorstwa Patricka Hanna, szefa kuchni restauracji Blue Cactus.