Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak wykonane krokiety są bardzo pyszne.Młoda kapusta jest bardzo delikatna i bardzo smaczna.Krokiety możemy podać z czerwonym barszczykiem.Są tanie w wykonaniu i bardzo syte.

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską

Składniki:

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki gazowanej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia

Farsz:

  • 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
  • 1 duża cebula
  • 30 dag dowolnej kiełbasy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania ( około pół szklanki )

Sposób przygotowania:

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską

Farsz:

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską
Z podanych skłądników przygotowujemy farsz.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka bardzo dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy i razem z kiełbasą kroimy w drobną kostkę, następnie każdą osobno przesmażamy na oleju, cebulę lekko rumienimy. Przekładamy do kapusty, dodajemy koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprze, chwilę jeszcze przesmażamy. Farsz studzimy.

Ciasto:

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską
Z podanych składników przygotowujemy naleśniki.

Ciasto na naleśniki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek, następnie odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju, na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki studzimy.

Zawijanie:

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską
Następnie z farszu i naleśników zawiamy krokiety.

Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zwijamy krokiety, następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażenie

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską
Przygotowane krokiety smażymy z obu stron.

Przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk krokietów. Naleśniki usmażyłam o średnicy około 20 cm.
Przygotowane krokiety możemy włożyć na kilkanaście minut do lodówki, wtedy lekko stężeją i nie będą się rozwijały w trakcie smażenia.