goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zwykle krokiety panieruję jeszcze w jajku i bułce tartej, ale ta lżejsza wersja jest równie smaczna. Polecam!

Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami

 

  • ciasto na naleśniki:
  • mleko 2 szklanki
  • woda ciepła 1/2 szklanka
  • mąka pszenna 30 dag
  • jaja 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami
Drobno posiekaną cebulę podduszamy na tłuszczu wraz z pieczarkami. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy mocno z nadmiaru wody. Kapustę mielimy. Dodajemy do pieczarek i całość podsmażamy, doprawiamy. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy krokiety. Gotowe krokiety obsmażamy na maśle.
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami
Kapustę studzimy i odciskamy z nadmiaru wody
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami
Kapustę dodajemy do pieczarek i całość podsmażamy, doprawiamy
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami
Z podanych składników na ciasto smażymy naleśniki
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami
Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy krokiety