Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche babeczki z kiwi i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Niezwykle kruche, maślane babeczki wypełnione budyniem waniliowym. Do dekoracji można użyć dowolnych, ulubionych owoców sezonowych - z każdymi będą smakować wyśmienicie.

Kruche babeczki z kiwi i borówkami

Składniki:

Kruche babeczki z kiwi i borówkami

ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 2 żółtka

budyń+owoce

  • 2 budynie waniliowe
  • 700ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kiwi i borówkami
Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, posiekać nożem aż zacznie przypominać okruchy. Na tym etapie dodać 2 żółtka oraz szczyptę soli. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać łyżkę wody. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując mąką. Przy pomocy noża wykrawać kółka trochę większe niż średnica foremek do babeczek (u mnie średnica to 10cm). Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem.

Przed pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut. Babeczki piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC aż będą rumiane.

Budyń:

Mleko zagotować i dodać rozmieszany proszek budyniowy w ok. 1/2 szklanki mleka. Gotować wg przepisu na opakowaniu. Schłodzone babeczki napełnić łyżeczką przygotowanym budyniem. Udekorować wybranymi owocami, w moim przypadku były to borówki i kiwi.