Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Kruche pierożki z mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierogi smażone z ciasta półkruchego z pysznym farszem z mięsa mielonego. Pierogi są pyszne zarówno na ciepło, ale super smakują i na zimno i łatwo zabrać je ze sobą do szkoły, do pracy, na piknik czy na imprezę ; )

Kruche pierożki z mięsem mielonym

Składniki:

Kruche pierożki z mięsem mielonym

 

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki maki typ 500
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • Szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki śmietany

 

  • Farsz:
  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ½ puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • dodatkowo
  • olej do smażenia
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z mięsem mielonym
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, na środku robimy wgłębienie w które wbijamy żółtko, wlewamy oliwę i śmietanę i zagniatamy elastyczne , gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy minimum na 30 minut na bok aby odpoczęło.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinie oliwy przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zarumienienia się mięsa co potrwa max 15 minut. Kiedy mięso będzie już zarumienione dodajemy 3 szklanki wody i pól puszki pomidorów – dusimy tak długo aż cała woda odparuje a sos stanie się bardzo gęsty ( u mnie trwało to 20 minut ). Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.

Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy ciasto jak tradycyjne pierogi.

W rondlu, na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim pierogi po około 4 minut z każdej strony lub do momentu kiedy pierogi nabiorą pięknego złotego koloru. Usmażone pierogi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pierożki serwujemy z kwaśną śmietaną jogurtem lub np. sosem czosnkowym ; )

Tagi:

mięso ciasto mak