Krupnik, polska jesienna zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krupnik, klasyk pośród polskich zup.Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą.

Krupnik, polska jesienna zupa

Składniki:

Krupnik, polska jesienna zupa

 

  • 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie wody
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 5 suszonych grzybków
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Krupnik, polska jesienna zupa
Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę. Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy masło. Podajemy posypany posiekaną natką.