margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kuleczki ziemniaczane 2

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdy zostanie nam pure ziemniaczane. Druga wersja ziemniaczanych kuleczek.

Kuleczki ziemniaczane 2

Składniki:

Kuleczki ziemniaczane 2

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki ziemniaczane 2
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie razem z ząbkiem czosnku do miękkości. Po ugotowaniu robimy pure ziemniaczane z dodatkiem masła (łyżka najwyżej) i 2 łyżkami jogurtu. Gnieciemy ziemniaki do uzyskania jednolitej konsystencji razem z ząbkiem czosnku. Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem to go nie używamy. Jeśli nie mamy pure z poprzedniego dnia to świeże musi mam troszkę przestygnąć. Następnie dodajemy do masy ziemniaczanej natkę pietruszki, świeży pieprz, żółtko i łyżkę bułki tartej. Mieszamy wszystko dokładnie. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, kolejno obtaczamy je (ja kulałam żeby zachowały kształt): w mące, w rozmąconym i lekko osolonym jajku oraz bułce tartej. Rozgrzewamy oliwę z dodatkiem margaryny i wkładamy kuleczki. Co jakiś czas poruszamy patelnią żeby kuleczki ładnie się przyrumieniły z każdej strony. Doskonały dodatek do drugiego dania dla dzieci i nie tylko. Smacznego.