Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1144]

Kurczak nadziewany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Możemy kurczaka podawać na gorąco jak i na zimno

Kurczak nadziewany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak nadziewany

  • Papryka czerwona 1 strąk
  • papryka żółta -1 strąk
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • jajka -2 szt
  • pieczarki małe -450 g
  • mięso mielone - 0,5 kg
  • cebula -1 szt
  • wegeta
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka 0,5 torebki
  • kurczak ok. 2 kg

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany

Kurczaka wytrybować, natrzeć w środku i z wierzchu dobrze przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Paprykę pokroić w grubszą kostkę.
Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić wegetą, solą i pieprzem, ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkami, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Dobrze masę wymieszać.
Przygotowaną masą nadziewać kurczaka.
Nadzianego kurczaka, zszyć nitką, włożyć do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz.
Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 20 minut, do zrumienienia się kurczaka.

Redakcja poleca: