lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Natchnęło mnie ...... Zrobiłam nadziewanego kurczaka z imbirem mielonym . Podlewałam go podczas pieczenia białym winem .

Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem

 

  • Kurczak 2 kg

 

  • Farsz:

 

  • wątróbka drobiowa 300 gram

 

  • pierś z kurczaka 200 gram

 

  • jaja 2 szt

 

 

 

 

  • sól prowansalska do smaku Młynek

 

  • imbir mielony 1 łyżeczka

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • margaryna 150 gram wiórka kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia

 

  • papryka węgierska 2 łyżeczki do posypania na kurczaka

 

  • sól prowansalska posypujemy kurczaka z wierzchu

 

  • wino białe Celebro 200 ml

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem
1. Zaczynamy robić 2. Myjemy kurczaka osuszamy. 3. Wątróbkę myjemy czyścimy i mielimy. 4. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy , mielimy. 5. Łączymy zmieloną pierś i wątróbkę, dodajemy jaja i bułkę tartą i margarynę startą na wiórka. 6. Doprawiamy przyprawami ( imbirem mielonym , pieprzem , solą i papryką mieloną) 7. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zaszywamy go. 8 . Kurczaka nacieramy papryką i solą. 9. Wkładamy do formy kurczaka posypujemy wiórkami masła. 10. Pieczemy 75 minut w 200 stopniach , polewając rozpuszczoną margaryną i winem białym wytrawnym co jakiś czas. Kurczak upieczony o lekko pikantnym smaku imbiru i rozgrzewającym winie białym . Rozgrzewa nas i smakuje wyśmienicie .
Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem
Wątróbkę myjemy czyścimy i mielimy. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy , mielimy. 5. Łączymy zmieloną pierś i wątróbkę, dodajemy jaja i bułkę tartą i margarynę startą na wiórka. Doprawiamy przyprawami ( imbirem mielonym , pieprzem , solą i pap
Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem
Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zaszywamy go.
Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem
Kurczaka nacieramy papryką i solą. Wkładamy do formy kurczaka posypujemy wiórkami masła.
Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem
Pieczemy 75 minut w 200 stopniach , polewając rozpuszczoną margaryną i winem białym wytrawnym co jakiś czas .