Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Kurczak pieczony z Garnka rzymskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Proste jednogarnkowe danie .Mało przy nim pracy .

Kurczak pieczony z Garnka rzymskiego

Składniki:

Kurczak pieczony z Garnka rzymskiego

 

  • 3 kawałki kurczaka z kością ( piersi ze skrzydełkiem , górne udka itp. )
  • 6 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kawałek brukwi ( niekoniecznie )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z Garnka rzymskiego
Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić pastę przyprawową , natrzeć kurczaka. Obrać ziemniaki i warzywa i pokroić tak by były mniej więcej jednej wielkości ( ćwiartki cebuli ).Garnek zanurzyć na 15 minut w wodzie tak by był całkowicie nią zakryty , a woda wsiąkła w glinę . Wyjąć , i w pustym garnku ułożyć mięso i warzywa .Polać resztą marynaty , dodać wodę . Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 100 stopni. Gdy temperatura dojdzie do tej wartości podkręcić do 230 stopni i piec 1,5 godziny .