Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak teriyaki na smażonym makaronie ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na poprawę nastroju postanowiłam spędzić w kuchni minimum czasu, ale tak aby efekt zaskoczył moich gości i powiem Wam, że nawet mi się to udało :)

 Kurczak teriyaki na smażonym makaronie ryżowym

Składniki:

Kurczak teriyaki na smażonym makaronie ryżowym

 

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 40 ml sosu teryaki
  • ½ opakowania makaronu ryżowego
  • Olej
  • Sól, pieprz, cukier
  • Patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Kurczak teriyaki na smażonym makaronie ryżowym
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Kurczaka kroimy w paski. Sos teryaki wlewamy do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i stary na tarce imbir – mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy go na minimum 15 minut. Kiedy kurczak nam się zamarynuje nabijamy go na patyczki i grillujemy na patelni grillowej lub grillu po 5-8 minut z każdej strony. W czasie kiedy mięso się grilluje w garnka 2 litrowego wlewamy oliwy tak aby sięgała minimum 1/3 wysokości. Kiedy oliwa się rozgrzeje, wrzucamy na nią makaron ryżowy i od razu wyciągamy. UWAGA! Makaron ryżowy włożony do oliwy zachowuje się jak popcorn lub preparowany ryż, pęcznieje, rośnie i staje się chrupiący, dlatego warto użyć większego garnka. Na talerz wykładamy porcję makaronu, na niego nasze szaszłyki z kurczaka, całość możemy podać z ulubionym sosem , u mnie słodkim sosem chilli.