Kurczak w miodzie

Kurczak « poprzedni | następny »
hgg - Przepis na: Kurczak w miodzie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
Kurczak w miodzie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 7435

Odciąć skrzydełka i szyję kurczaka, wypłukać, osuszyć. Natrzeć ptaka solą,


czas:

Kurczak w miodzie - SKŁADNIKI:

  • 1 duży kurczak (1,5 - 2 kg.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Kurczak w miodzie - PRZYGOTOWANIE:

Odciąć skrzydełka i szyję kurczaka, wypłukać, osuszyć. Natrzeć ptaka solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masło wymieszać z miodem i gałką muszkatołową w misce. Pędzelkiem posmarowac kilkakrotnie kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz. Przełożyć do brytwanki, polać pozostałym miodem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st), wlać 1/2 szkl wody. Piec ok 1,25 godz.często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Podzielić na porcje, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak w miodzie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Zapiekanka z porem i kurczakiem Szaszłyk z piersi kurczaka Udka w ryżu i warzywach
Kurczak czosnkowy z sos terijaki z grilla   Filet z kurczaka duszony w sosie pomidorowym Zrazy z piersi drobiowej
Cukinia faszerowana pomidorami i kurczakiem Kurczak po indyjsku Schabowe roladki z serem i papryką konserwową
Udka z kurczaka w musztardzie i miodzie Pierś kurczaka z grilla Kurczak z grzybami i makaronem soba

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane