Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w złotej potrawce

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fascynują mnie ostatnio możliwości wykorzystania kolorowych marchewek .

  Kurczak w złotej  potrawce   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w złotej potrawce

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w złotej potrawce
Oczyścić warzywa .Umyć mięso. Ułożyć w garnku . Dodać ziele angielskie , liście laurowe , szczyptę soli . Zalać zimną wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Z mięsa usunąć skóry ( no chyba że ktoś lubi gotowane skórki ) . W małym rondelku rozpuścić masło , zasypać je mąką - wymieszać . Rozprowadzić ostudzonym wywarem ( ok. 1 szklanki ). Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Połowę zmiksować i wymieszać z sosem .Resztę zostawić do posypywania potrawy .. Podawać z ryżem oblewając żółtym sosem i posypując pokrojoną marchewką i usiekanym koprem . * Jeśli gotujemy w szczelnie przykrytym garnku to powinno nam zostać ok. 3 szklanek wywaru . Ja używam 1 szklankę do sosu potrawkowego , a 2 doprawiam maggi w płynie i mam dla 2-3 osób po filiżance do popicia 2 dania .
  Kurczak w złotej  potrawce
Ugotować mieso i warzywa do miękkości , wyjąć z wywaru
  Kurczak w złotej  potrawce
Roztopic masło , zasypać maką i rozprowadzić wywarem
  Kurczak w złotej  potrawce
Wymieszac żółtko z sokiem cytrynowym , dodać do sosu - dołożyc zmiksowaną marchew
  Kurczak w złotej  potrawce
Doprawic potrawke do smnaku solą , cukrem . Podawac posypaną resztą pokrojonej marchewki