dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kurczak z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak z grzybami, czyli pomysł na smaczny obiad.

Kurczak z grzybami

Składniki:

Kurczak z grzybami

 

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 dag świeżych grzybów
  • 6 łyżeczek posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)
  • 5 szalotek
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • 3/4 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%

Sposób przygotowania:

Kurczak z grzybami
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebulki obrać i pokroić w piórka. Piersi kurczaka przekroić na połówki, umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i 2 łyżeczkami majeranku. Rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju, obsmażyć mięso po 7 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć folią, żeby nie ostygło. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać resztę masła i oliwy, dodać grzyby i cebulę, wsypać 2 łyżeczki majeranku. Smażyć do przyrumienienia grzybów. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miseczki. Bulion wymieszać ze śmietaną i winem, wsypać resztę majeranku. Gotować bez przykrycia, aż sos odparuje i zgęstnieje (powinno pozostać około 1/2 szklanki). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby ułożyć na talerzach, na nich położyć po porcji mięsa, polać sosem. Podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.