13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lasagne w wersji z kurczakiem i pieczarkami.

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

  • Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 40dag kostki sera żółtego
  • sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, ¾ szklanki mleka, sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy zmielonego kurczaka i smażymy aż do zarumienienia. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 min. Teraz możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. W między czasie gotujemy makaron lasagne w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Na dnie foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy płaty makaronu lasagne, następnie wykładamy warstwą farszu, posypujemy serem i smarujemy sosem beszamelowym (na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką wlewamy zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.). Nakładamy kolejne warstwy: makaron, farsz, ser i sos beszamelowy. Na wierzchu posypujemy serem żółtym i pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut.