szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

lazania palce lizać

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna lazania z papryką, selerem naciowym i mozarellą

lazania palce lizać

Składniki:

lazania palce lizać

 

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 0,5 kg miesa mielonego (najlepiej wołowiny)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 250 gram mozarelli
  • 1 szklanka smietany
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyzki oregano
  • pół łyżki bazylii
  • 1 łyzeczka cukru
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

lazania palce lizać
Paprykę , seler i marchew oczyścić, po czym pokroic w kostkę. Cebulę i czosnek obrac i posiekać.. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, dodać słodką paprykę, oregano i bazylię i smażyć razem około 2 minuty, następnie dodać mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor na brązowy, dodać pomidory wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzm i cukrem i dusic razem około pół godziny. Mozarelle pokroić na plastry. Żaroodporne naczynie nasmarowaćoliwą. W garnku zagotować wodę, dodać makaron i wyjąć go po 2 minutach (chyba że na opisie przyrządzani ajest inaczej). Plastry makaronu osączyć i ułożyc w żaroodpornym naczyniu obok siebie aby przykrywały dno naczynia, na makaron nałożyc porcje sosu miesnego a na tej warstwie mozarellę, oprószyc parmezanem i przykryć drugą warstwą makaronu, następnie sosu, nastepnie jeszcze jedną warstwę makaronu i sosu i przykryć jeszcze jedną warstwą makaronu. Śmietanę wymieszać z reszta parmezanu i wylac na lazanię. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na połówki, ułożyc na wierzchu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można podawać z sałatką z rukoli.