SUPERPRZEPIS

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Smaczny łosoś otulony puszystym omletem z zielonymi szparagami. Całość zawinięta w cieście francuskim to pomysł na niecodzienne danie, którym możemy zaskoczyć naszych gości.

Składniki:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

ŁOSOŚ-marynata:

OMLET:

 

  • 1 op ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

ETAP 1:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Łososia bez skóry natrzeć przygotowaną marynatą.

Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

OMLET:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.

ETAP 3:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie.

Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.

ETAP 4:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię.

Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.

ETAP 5:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Pół omleta położyć na cieście francuskim.

Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .

ETAP 6:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.

Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.

ETAP 7:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego!