SUPERPRZEPIS

Makaron z krewetkami po tajsku

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Makaron z krewetkami po tajsku Więcej zdjęć (2)

Moja wariacja na tajski makaron z krewetkami. Pachniał nieziemsko.

Składniki:

Makaron z krewetkami po tajsku

 

  • 6 krewetek tygrysich
  • makaron (użyłam chińskiego makaronu qingtian)
  • garść liści bazylii tajskiej
  • 2cm imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 papryczki chilli tajskie
  • sok z 1/2 limonki
  • szalotka
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka oleju sezamowego
  • do smaku starty cukier palmowy
  • 1 -1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Makaron z krewetkami po tajsku
Krewetki obrać, oczyścić, opłukać. Szalotkę, papryczki chilli i trawę cytrynową drobno posiekać, imbir obrać, zetrzeć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać szalotkę, trawę cytrynową,chilli i starty imbir, przesmażyć razem chwilę. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, sos rybny, olej sezamowy, posiekaną bazylię. Wymieszać, teraz smak regulować sokiem z limonki i cukrem palmowym. Na koniec włożyć krewetki, dusić chwilę aż zmienią kolor na różowy. W międzyczasie makaron ugotować przez 4 minuty, Odcedzić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać sosem, dać krewetki i posypać listkami bazylii oraz plasterkami papryczkami chilli.
Makaron z krewetkami po tajsku
Makaron z krewetkami po tajsku na ostro w mleczku kokosowym