aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Makowe grzebienie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 29
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smakowite grzebyczki z nadzieniem makowym, wspaniałe urozmaicaja stół i cieszą gości, polecam bo warto!

Makowe grzebienie

Składniki:

Makowe grzebienie

 

Sposób przygotowania:

Makowe grzebienie
Ciasto:

Margarynę, żółtka, i cukier waniliowy ucieramy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki, po czym odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mak:

Mak sparzyć i zmielić. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia.

Piec w 180 stopniach do 35 minut.

Wychodzi 29 sztuk.

Tagi:

ciasto mak