joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Makowiec to jedno z obowiązkowych ciast u nas na Święta. W tym roku na kruchym cieście.

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • Ciasto kruche:
  • 60 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Ciasto: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. odstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszcze (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (proponuję posmarować białkiem aby ciasto nie nawilgło od maku). Masę makową wymieszać z jajkami i bakaliami. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć radełkiem wąskie paseczki, które ułożyć na maku w kratkę. Ciasto piec ok 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Makowiec na kruchym cieście
wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść
Makowiec na kruchym cieście
masę makową wymieszac z bakaliami i jajkami
Makowiec na kruchym cieście
reszte ciasta rozwałkować i radełkiem wyciąć paski
Makowiec na kruchym cieście
paseczki ciasta rozłożyć na maku tworząc kratkę