marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Makowiec z pianką adwokatową.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki.Rozwałkować,podpiec spód kruchy,wyjąć,kłaść masę makową,upiec.Ubić pianę z likierem.Zapiekać.

Makowiec z pianką adwokatową.

Składniki:

Makowiec z pianką adwokatową.

 

  • ( Na 24 porcje):
  • 50 dag.mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 20 dag.masła,
  • po 6 łyżek cukru i śmietany,
  • 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 850g.gotowej masy makowej z bakaliami,
  • 4 łyżki likieru "Advocat",
  • 4 białka z jajek,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • wiórki kokosowe do posypki.

Sposób przygotowania:

Makowiec z pianką adwokatową.
Składniki zmieszać i zagnieść z nich kruche ciasto,które potem dać Zapakować w worek foliowy i schłodzić 1 godz w lodówce.Po wyjęciu rozwałkować,można podzielić na dwa placki,jeden z nich podpiec w temp.200 st.C z 20-30 min. na blasze wysmarowanej. Wyjąć,posmarować masą makową,przykryć drugim plackiem,piec na złoty kolor.W tym samym czasie ubić na sztywno pianę z białek,dodając szczyptę soli i 2-4 łyżek likieru jajecznego.Wyłożyć pianę na ciasto na 5-15 min. przed zakończeniem pieczenia i wsunąć ponownie blachę z ciastem i nie otwierać piekarnika,bo piana może opaść.Obserwować przez okienko piekarnika,czy piana się zapieka,mając do tego światełko w piekarniku.Gdy piana się zapiecze,wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki lub wyjąć blachę z piekarnika.Posypać przed podaniem ciasto wiórkami kokosowymi.