szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Małe babeczki z lukrem z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zwykłe, malutkie babeczki w sam raz na jeden kęs.

Małe babeczki z lukrem z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Małe babeczki z lukrem z mascarpone

 

  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • cukrowe ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Małe babeczki z lukrem z mascarpone
W jednej misce mieszamy makę, cukier, proszek, natomiast w drugiej mieszamy jogurt, mleko, jajko i olej. Skłądniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy łyżką tylko tyle aby składniki się połączyły. Przekładamy ciasto do małych papilotek lub foremek do wysokości 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20 minut. Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, aż do połączenia i powstania rzadkiego lukru. Lukrem polewamy ostudzone babeczki i posypujemy dowolnymi cukrowymi ozdobami.
Małe babeczki z lukrem z mascarpone
W jednej misce mieszamy skłądniki suche w drugiej mokre
Małe babeczki z lukrem z mascarpone
Mieszamy składniki z obu misek ze sobą.
Małe babeczki z lukrem z mascarpone
Ciasto nakładamy do małych papilotek lub foremek
Małe babeczki z lukrem z mascarpone
Z cukru pudru i serka mascarpone robimy lukier