grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 215]

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Misie z ciasta marchewkowego, lekkie i bardzo wilgotne, kryjące w sobie słodką niespodziankę w postaci pysznego kremu czekoladowego. Idealny słodki prezent na Dzień Dziecka!

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem

Misie

Krem czekoladowy

  • 1 torebka budyniu czekoladowego
  • 400 ml mleka
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem

Przygotowanie suchych składników

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem
Wszystkie składniki przesiewamy przez sitko.

Do przygotowania ciasta wykorzystujemy dwie miski.
W pierwszej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

Przygotowanie ciasta

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem
Marchew ścieramy na tarce lub blendujemy na drobny pył.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło oraz marchew. Na koniec do ciasta dodajemy suche składniki. Ciasto dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykorzystałam 4 foremki w kształcie misia o wysokości 14 cm.
Ciasto przelewamy do foremek, pieczemy ok. 25-30 minut.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem
Na sam koniec dekorujemy misie pozostałym kremem.

Ugotowany budyń studzimy, po czym miksujemy z miękkim masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą, kremową masę.
Krem czekoladowy przekładamy do szprycy z cienką końcówką.
Za pomocą szprycy w brzuszku misia, łapkach, uszkach i oczkach robimy małe dziurki, które delikatnie napełniamy kremem czekoladowym.