dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżowe misie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Drożdżowe bułeczki o czekoladowym smaku nie tylko na Dzień Dziecka. W środku drożdżowej bułeczki można schować dowolne nadzienie: świeże truskawki, wiśniową konfiturę lub kostkę czekolady. Najlepiej smakuje kubkiem mleka.

Drożdżowe misie

Składniki:

Drożdżowe misie

ciasto

nadzienie

Sposób przygotowania:

Drożdżowe misie
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. dodać jajko, wymieszaną mąkę z kakao i olej, krótko wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 15 minut.

Podzielić na 9 równych części. Z każdej części oderwać niewielki kawałek z którego uformować niewielkie kuleczki które będą uszami misia. Z dużego kawałka utoczyć dużą kulę, nadziewając ją dowolnym nadzieniem.

Kłaść w naczyniu o wymiarach 20x20 cm, na każdą bułeczkę ułożyć małe kuleczki (będą uszami), zostawić do lekkiego wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Białą czekoladą, przy pomocy wykałaczki, rysować oczy i pyszczek. ciemną czekoladą rysować źrenice i nosek.