Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To mój kolejny chlebek z bakaliami. W smaku jest raczej słodkawy, więc najlepiej smakuje ze świeżym ( najlepiej takim wiejskim ) masełkiem. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony dla kogoś do poczęstowania.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

 

  • 600 g mąki krupczatki
  • 400 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka ziaren amarantusa
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 180 g rodzynek królewskich
  • 150 g moreli suszonych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 42 g drożdży świeżych
  • 800 ml maślanki
  • 200 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

1.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami
Wsypanie do miski dwóch rodzajów mąki: krupczatki i orkiszowej

Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową.

2.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami
Dosypanie ziaren amarantusa i ponowne ich wymieszanie

Do wymieszanej mąki wsypałam ziarna amarantusa i ponownie wymieszałam.

3.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami
Wsypanie słonecznika łuskanego i wymieszanie go.

Kolejnym składnikiem, który przygotowałam był słonecznik łuskany.

4.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Następnym składnikiem były rodzynki królewskie, które wsypałam do miski.

5.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Suszone morele pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do suchych składników.

6.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Kolejnym składnikiem był sól kuchenna.

7.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Miód prawdziwy ( najlepiej jeśli będzie płynny ) dodałam do suchych składników i wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Znowu wymieszałam.

9.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Na samym końcu wlałam maślankę, która była w temperaturze pokojowej oraz letnią wodą.

10.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 1 godziny.

11.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Po upływie tego czasu "odgazowałam" ciasto, następnie przełożyłam do silikonowych foremek i odstawiłam jeszcze na 20 minut do kolejnego podrośnięcia ciasta.

12.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Wcześniej już nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

13.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

14.

Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo