Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Mazurek kajmakowy wg Triss

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjny wypiek świąteczny - mazurek kajmakowy.

Mazurek kajmakowy wg Triss Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek kajmakowy wg Triss

 

  • ok.350g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 3 duże żółtka
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej 510g - zużyłam niecałą
  • ok. 100g rodzynek
  • ok. 50g orzechów włoskich
  • płatki migdałów do wykonania płatków
  • ok. 2 łyżki powideł śliwkowych

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy wg Triss
Z mąki, posiekanej margaryny, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zafoliować je i schłodzić ok. 2 godziny. Ciasto podzielić (zostawić kawałek na brzegi) rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą o wym 25x30cm. Z reszty ciasta zrobić ruloniki i ułożyć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 190st. Do zrumienienia, ostudzić. Na ostudzone ciasto rozsmarować powidła śliwkowe. Następnie wyłożyć warstwę masy kajmakowej. Całość ozdobić np. ramką z rodzynek i orzechów włoskich oraz kwiatami z płatków migdałowych i rodzynek.
Mazurek kajmakowy wg Triss
Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoto.
Mazurek kajmakowy wg Triss
Na ostudzone ciasto rozsmarować powidła śliwkowe.
Mazurek kajmakowy wg Triss
Następnie rozsmarować masę kajmakową....