Mazurek Wielkanocny 3

lalunia - Przepis na: Mazurek Wielkanocny 3 offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1179
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Mazurek Wielkanocny 3
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Polecam szybki smaczny kolorowy i zachwyci oko.


trudność: łatwe
czas:

Mazurek Wielkanocny 3 - SKŁADNIKI:

  • Ciasto :
  • 400 gram mąki
  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dekoracja mazurka :
  • czekolada miętowa 150 gram ( starta na wiórka na tarce )
  • cukier puder 200 gram
  • białko 1/3
  • sok z cytryny 4 kropelki
  • barwnik pomarańczowy 5 kropelek
  • dekoracyjne kuleczki kolorowe 2 garście wystarczą
  • konfitura żurawinowa 200 gram

Mazurek Wielkanocny 3 - PRZYGOTOWANIE:

Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie dodałam cukier łyżkę proszku do pieczenia żółtka i margarynę pokrojona w wiórka . Zagniotłam ciasto zawinęłam je w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut. Starcza na dwa średnie mazurki . Uformowałam prostokąt przygotowałam blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i położyłam ciasto piekłam 25 minut w 170 stopniach. Brzegi mazurka udekorowałam lukrem pomarańczowym, środek wysmarowałam konfiturą różaną. Starłam czekoladę miętową i posypałam brzegi a w środek posypałam kuleczkami ozdobnymi :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek Wielkanocny 3 (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75
offline

2013-03-27 22:31
Kolejny ładny mazurek super :-)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2013-03-27 22:36
mysza75 napisał(a):

Kolejny ładny mazurek super :-)

Lubie ciasta robić :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami
Marmolada winogron i jabłko Lody podwójnie miętowe Marmolada jabłko z miętą
Semifreddo wiśniowe Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane