Strona główna Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

Wiech - Przepis na: Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Grillowane na patelni medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na ryżu, z kurkami w śmietanie i mizerią.


trudność: łatwe
czas:

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki - SKŁADNIKI:

  • Składniki dla 4 osób:
  • ok. pół kilograma kurek
  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • kilka plastrów boczku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ryż np. dziki lub trójkolorowy, 2 torebki

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Opłucz kurki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurki (większe pokrój na kawałki). Obsmaż szybko na dużym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj dwie - trzy łyżki wody, zmniejsz ogień i duś grzyby pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku. W trakcie duszenia grzybów pokrój polędwicę na 3 cm plastry, rozpłaszcz je dłonią, posyp świeżo zmielonym pieprzem i połóż na każdym plasterek boczku. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją lekko oliwą i piecz na niej medaliony mniej więcej 2 minuty z każdej strony, poczynając od strony z boczkiem. Wyłóż na talerz ryż, ułóż na nim medaliony i dołóż kurki w śmietanie. Podawaj z mizerią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą
Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Kotlety parówkowo jajeczne Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką
Coleslaw biało-czerwony Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi Lasagne z mięsem mielonym
Tarta z kurczakiem i pieczarkami Ryba zapiekana z marchewką Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane