Strona główna Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

Wiech offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 3
Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Grillowane na patelni medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na ryżu, z kurkami w śmietanie i mizerią.


trudność: łatwe
czas:

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki - SKŁADNIKI:

  • Składniki dla 4 osób:
  • ok. pół kilograma kurek
  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • kilka plastrów boczku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ryż np. dziki lub trójkolorowy, 2 torebki

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Opłucz kurki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurki (większe pokrój na kawałki). Obsmaż szybko na dużym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj dwie - trzy łyżki wody, zmniejsz ogień i duś grzyby pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku. W trakcie duszenia grzybów pokrój polędwicę na 3 cm plastry, rozpłaszcz je dłonią, posyp świeżo zmielonym pieprzem i połóż na każdym plasterek boczku. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją lekko oliwą i piecz na niej medaliony mniej więcej 2 minuty z każdej strony, poczynając od strony z boczkiem. Wyłóż na talerz ryż, ułóż na nim medaliony i dołóż kurki w śmietanie. Podawaj z mizerią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizza z kurczakiem i brokułami Potrawka fasolowa z kiełbaskami
Kotleciki brokułowo - jajeczne Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami Rosół orientalny z kurczaka Naleśniki z mięsem i warzywami
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane