Strona główna Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

Wiech - Przepis na: Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Grillowane na patelni medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na ryżu, z kurkami w śmietanie i mizerią.


trudność: łatwe
czas:

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki - SKŁADNIKI:

  • Składniki dla 4 osób:
  • ok. pół kilograma kurek
  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • kilka plastrów boczku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ryż np. dziki lub trójkolorowy, 2 torebki

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Opłucz kurki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurki (większe pokrój na kawałki). Obsmaż szybko na dużym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj dwie - trzy łyżki wody, zmniejsz ogień i duś grzyby pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku. W trakcie duszenia grzybów pokrój polędwicę na 3 cm plastry, rozpłaszcz je dłonią, posyp świeżo zmielonym pieprzem i połóż na każdym plasterek boczku. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją lekko oliwą i piecz na niej medaliony mniej więcej 2 minuty z każdej strony, poczynając od strony z boczkiem. Wyłóż na talerz ryż, ułóż na nim medaliony i dołóż kurki w śmietanie. Podawaj z mizerią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem
Pierogi z zielonawymi gołąbkami Kurczak zapiekany z warzywami Dyniowe placuszki z kaszanką
Pyzy z mięsem mielonym Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym Kurczak w sosie pieczarkowym
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Placki cukiniowo-ziemniaczne Kalafior pod beszamelem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj