joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Mielone z dynią w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny i bardzo syty obiad lub kolacja dla dwóch osób. Dodatek dyni i czerwonej papryki urozmaica zwykłe mielone.

Mielone z dynią w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z dynią w cieście francuskim

 

  • duży płat ciasta francuskiego
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300g dyni
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki słodkiej
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mielone z dynią w cieście francuskim
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, usmażyć. W garnku ugotować pokrojoną w kostkę dynię, odcedzić. Do usmażonego mięsa dodać dynię, paprykę i koncentrat. Wymieszać i ostudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na 2 części. Każdą nacinać, tworząc po bokach cienkie paski, zostawiając środek nienaruszony. Na środek każdego płata ułożyć mięso. Paski ciasta zakładać na siebie naprzemiennie. Posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok 25 minut. Podawać gorące.
Mielone z dynią w cieście francuskim
Dynię ugotować w osobnym garnku do miękkości
Mielone z dynią w cieście francuskim
cebulkę i czosnek zeszklić, dodać mięso, wymieszać
Mielone z dynią w cieście francuskim
Mięso doprawić do smaku, dodać dynię i paprykę
Mielone z dynią w cieście francuskim
Ciasto francuskie naciąć jak na zdjęciu, zakładać paski na siebie