Mięso na kanapkę.

Karkówka « poprzedni | następny »
little_black22 - Przepis na: Mięso na kanapkę. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 44
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Mięso na kanapkę.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Masz już dość wędlin ze sklepu? To jest przepis dla Ciebie:) Gwarantuję, że zasmakuje:) Jem takie mięsko już od 1,5 roku


trudność: łatwe
czas:

Mięso na kanapkę. - SKŁADNIKI:

  • cała karkówka (lub kawałek łopatki w kształcie łezki, może być też szynka; dla mnie osobiście schab jest za suchy)
  • łyżeczka:
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek jałowca
  • rękaw do pieczenia
  • w razie potrzeby nić kuchenna
  • sól

Mięso na kanapkę. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso, tj. karkówkę (lub łopatkę) posypujemy solą. Tak to robimy, aby cała powierzchnia mięska była nią pokryta. Wkładamy do blaszki i wstawiamy do lodówki. Takie mięsko leży w lodówce 2-3 dni. Następnie zlewamy wodę która nacieknie do blaszki. Przygotowujemy mieszankę ziół a czosnek obieramy i kroimy na pół. Kawałki mięsa starannie obsypujemy ziołami a nożem robimy małe dziurki. W te otworki wtykamy czosnek i kulki jałowca. Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa i dodajemy jeszcze kilka listków laurowych (3-4 na kawałek mięsa). Brzegi rękawa zawiązujemy nicią i pieczemy mięsko 2 godziny w 200 stopniach. Po upłynięciu tego czasu nie wyjmuję mięsa, ale pozostawiam w kuchence do ostygnięcia. Kolejną czynnością jest podział na kawałki. Część pozostawiam do bieżącego spożycia a pozostałą część do zamrażarki. Moim ulubionym mięsem do takiego pieczenia jest karkówka i łopatka:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięso na kanapkę. (strona 1 z 1)  
dża

dża
offline

2012-02-21 09:57
Pycha i z pewnością lepsze od kupnych wędlin, 5. Ja robię podobnie, ale u mnie mięso leży 1-2 dni doprawione od razu wszystkimi przyprawami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Karczek grillowany w ziołowej marynacie Grillowana karkówka w marynacie z ketchupem Karkówka w pomidorowej marynacie
Staropolska zupa gulaszowa z karkówką Karkówka w pieczeniowym sosie Karkówka pieczona w czarnej porzeczce
Potrawka z cukinią, marchewką i ryżem Pieczona karkówka gyros Karkówka smażona
Paszteciki z karkówki Grillowana karkówka w imbirowej marynacie Gulasz z karczku z kapustą włoską

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane