Mięso na kanapkę.

Karkówka « poprzedni | następny »
little_black22 - autor przepisu Mięso na kanapkę. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 44
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Mięso na kanapkę.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Masz już dość wędlin ze sklepu? To jest przepis dla Ciebie:) Gwarantuję, że zasmakuje:) Jem takie mięsko już od 1,5 roku


trudność: łatwe
czas:

Mięso na kanapkę. - SKŁADNIKI:

  • cała karkówka (lub kawałek łopatki w kształcie łezki, może być też szynka; dla mnie osobiście schab jest za suchy)
  • łyżeczka:
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek jałowca
  • rękaw do pieczenia
  • w razie potrzeby nić kuchenna
  • sól

Mięso na kanapkę. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso, tj. karkówkę (lub łopatkę) posypujemy solą. Tak to robimy, aby cała powierzchnia mięska była nią pokryta. Wkładamy do blaszki i wstawiamy do lodówki. Takie mięsko leży w lodówce 2-3 dni. Następnie zlewamy wodę która nacieknie do blaszki. Przygotowujemy mieszankę ziół a czosnek obieramy i kroimy na pół. Kawałki mięsa starannie obsypujemy ziołami a nożem robimy małe dziurki. W te otworki wtykamy czosnek i kulki jałowca. Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa i dodajemy jeszcze kilka listków laurowych (3-4 na kawałek mięsa). Brzegi rękawa zawiązujemy nicią i pieczemy mięsko 2 godziny w 200 stopniach. Po upłynięciu tego czasu nie wyjmuję mięsa, ale pozostawiam w kuchence do ostygnięcia. Kolejną czynnością jest podział na kawałki. Część pozostawiam do bieżącego spożycia a pozostałą część do zamrażarki. Moim ulubionym mięsem do takiego pieczenia jest karkówka i łopatka:)



Komentarze do Mięso na kanapkę. (strona 1 z 1)  
dża

dża
offline

2012-02-21 09:57
Pycha i z pewnością lepsze od kupnych wędlin, 5. Ja robię podobnie, ale u mnie mięso leży 1-2 dni doprawione od razu wszystkimi przyprawami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Domowy karczek - idealna domowa wędlina Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną Grillowany karczek w miodowej marynacie
Karkówka z warzywami Jadło drwala, albo placki z gulaszem Karczek pieczony
Meksykańskie rolady z karkówki Karkówka zapiekana z ziemniaki i pieczarkami Schabowe z karkówki  w mleku z cebulowymi krążkami
Karczek w sosie pomidorowo- warzywnym Karczek w kapuście Kartkówkowe roladki z pieczarkami i kapustą
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane