Mięso na kanapkę.

Karkówka « poprzedni | następny »
little_black22 - Przepis na: Mięso na kanapkę. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 44
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Mięso na kanapkę.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Masz już dość wędlin ze sklepu? To jest przepis dla Ciebie:) Gwarantuję, że zasmakuje:) Jem takie mięsko już od 1,5 roku


trudność: łatwe
czas:

Mięso na kanapkę. - SKŁADNIKI:

  • cała karkówka (lub kawałek łopatki w kształcie łezki, może być też szynka; dla mnie osobiście schab jest za suchy)
  • łyżeczka:
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek jałowca
  • rękaw do pieczenia
  • w razie potrzeby nić kuchenna
  • sól

Mięso na kanapkę. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso, tj. karkówkę (lub łopatkę) posypujemy solą. Tak to robimy, aby cała powierzchnia mięska była nią pokryta. Wkładamy do blaszki i wstawiamy do lodówki. Takie mięsko leży w lodówce 2-3 dni. Następnie zlewamy wodę która nacieknie do blaszki. Przygotowujemy mieszankę ziół a czosnek obieramy i kroimy na pół. Kawałki mięsa starannie obsypujemy ziołami a nożem robimy małe dziurki. W te otworki wtykamy czosnek i kulki jałowca. Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa i dodajemy jeszcze kilka listków laurowych (3-4 na kawałek mięsa). Brzegi rękawa zawiązujemy nicią i pieczemy mięsko 2 godziny w 200 stopniach. Po upłynięciu tego czasu nie wyjmuję mięsa, ale pozostawiam w kuchence do ostygnięcia. Kolejną czynnością jest podział na kawałki. Część pozostawiam do bieżącego spożycia a pozostałą część do zamrażarki. Moim ulubionym mięsem do takiego pieczenia jest karkówka i łopatka:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięso na kanapkę. (strona 1 z 1)  
dża

dża
offline

2012-02-21 09:57
Pycha i z pewnością lepsze od kupnych wędlin, 5. Ja robię podobnie, ale u mnie mięso leży 1-2 dni doprawione od razu wszystkimi przyprawami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Karkówka nadziewana dynią i cukinią Karkówka z pieczarkami i papryką Domowa delikatna wędlina z karkówki
Karkówka duszona w kawie Karczek gotowany Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym
Karczek pieczony w winie Paczuszki z karkówki z kaszanką Karkówka pachnąca lasem i ogrodem
Szaszłyki z karkówki Karkówka w kolorowej papryce Kotlety mielone z cukinią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane