Mięso na kanapkę.

Karkówka « poprzedni | następny »
little_black22

Szef Kuchni
Przepisy: 44
zdjęcia: 1 z 2
Mięso na kanapkę.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Masz już dość wędlin ze sklepu? To jest przepis dla Ciebie:) Gwarantuję, że zasmakuje:) Jem takie mięsko już od 1,5 roku


trudność: łatwe
czas:

Mięso na kanapkę. - SKŁADNIKI:

  • cała karkówka (lub kawałek łopatki w kształcie łezki, może być też szynka; dla mnie osobiście schab jest za suchy)
  • łyżeczka:
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek jałowca
  • rękaw do pieczenia
  • w razie potrzeby nić kuchenna
  • sól

Mięso na kanapkę. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso, tj. karkówkę (lub łopatkę) posypujemy solą. Tak to robimy, aby cała powierzchnia mięska była nią pokryta. Wkładamy do blaszki i wstawiamy do lodówki. Takie mięsko leży w lodówce 2-3 dni. Następnie zlewamy wodę która nacieknie do blaszki. Przygotowujemy mieszankę ziół a czosnek obieramy i kroimy na pół. Kawałki mięsa starannie obsypujemy ziołami a nożem robimy małe dziurki. W te otworki wtykamy czosnek i kulki jałowca. Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa i dodajemy jeszcze kilka listków laurowych (3-4 na kawałek mięsa). Brzegi rękawa zawiązujemy nicią i pieczemy mięsko 2 godziny w 200 stopniach. Po upłynięciu tego czasu nie wyjmuję mięsa, ale pozostawiam w kuchence do ostygnięcia. Kolejną czynnością jest podział na kawałki. Część pozostawiam do bieżącego spożycia a pozostałą część do zamrażarki. Moim ulubionym mięsem do takiego pieczenia jest karkówka i łopatka:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięso na kanapkę. (strona 1 z 1)  
dża

dża

2012-02-21 09:57
Pycha i z pewnością lepsze od kupnych wędlin, 5. Ja robię podobnie, ale u mnie mięso leży 1-2 dni doprawione od razu wszystkimi przyprawami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Karkówka w piwie Karkówka pieczona w sosie Karkówka w sosie śmietanowym
Grillowana karkówka z musem paprykowym Pieczona karkówka w piwnej skorupce Łopatka w sosie chrzanowym
Duszona karkówka Karkówka nadziewana dynią i cukinią Karkówka z pieczarkami i papryką
Domowa delikatna wędlina z karkówki Karkówka duszona w kawie Karczek gotowany

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane