Mięso na kanapkę.

Karkówka « poprzedni | następny »
little_black22 - Przepis na: Mięso na kanapkę. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 44
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Mięso na kanapkę.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Masz już dość wędlin ze sklepu? To jest przepis dla Ciebie:) Gwarantuję, że zasmakuje:) Jem takie mięsko już od 1,5 roku


trudność: łatwe
czas:

Mięso na kanapkę. - SKŁADNIKI:

  • cała karkówka (lub kawałek łopatki w kształcie łezki, może być też szynka; dla mnie osobiście schab jest za suchy)
  • łyżeczka:
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek jałowca
  • rękaw do pieczenia
  • w razie potrzeby nić kuchenna
  • sól

Mięso na kanapkę. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso, tj. karkówkę (lub łopatkę) posypujemy solą. Tak to robimy, aby cała powierzchnia mięska była nią pokryta. Wkładamy do blaszki i wstawiamy do lodówki. Takie mięsko leży w lodówce 2-3 dni. Następnie zlewamy wodę która nacieknie do blaszki. Przygotowujemy mieszankę ziół a czosnek obieramy i kroimy na pół. Kawałki mięsa starannie obsypujemy ziołami a nożem robimy małe dziurki. W te otworki wtykamy czosnek i kulki jałowca. Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa i dodajemy jeszcze kilka listków laurowych (3-4 na kawałek mięsa). Brzegi rękawa zawiązujemy nicią i pieczemy mięsko 2 godziny w 200 stopniach. Po upłynięciu tego czasu nie wyjmuję mięsa, ale pozostawiam w kuchence do ostygnięcia. Kolejną czynnością jest podział na kawałki. Część pozostawiam do bieżącego spożycia a pozostałą część do zamrażarki. Moim ulubionym mięsem do takiego pieczenia jest karkówka i łopatka:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mięso na kanapkę. (strona 1 z 1)  
dża

dża
offline

2012-02-21 09:57
Pycha i z pewnością lepsze od kupnych wędlin, 5. Ja robię podobnie, ale u mnie mięso leży 1-2 dni doprawione od razu wszystkimi przyprawami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Łopatka w sosie chrzanowym Duszona karkówka Karkówka nadziewana dynią i cukinią
Karkówka z pieczarkami i papryką Domowa delikatna wędlina z karkówki Karkówka duszona w kawie
Karczek gotowany Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie
Paczuszki z karkówki z kaszanką Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane