Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięso z kurczaka marynowane w maślance z dodatkiem świeżego rozmarynu jest bardzo kruche, aromatyczne i soczyste.

Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie

 

  • 1/2 kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • papryka mielona
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Do miski wlać maślankę, dodać zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy, syrop klonowy i posiekany rozmaryn, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do foliowego worka, wlać marynatę, dokładnie wymieszać, pozostawić na noc w lodówce.

Następnego dnia mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką i skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 50-60 minut.

Po upływie pół godziny mięso odkryć, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku aby nabrało rumianego koloru.
Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Do miski wlać maślankę i dodać resztę przygotowanych składników..
Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Mięso włożyć do worka, wlać marynatę i pozostawić na noc w lodówce.
Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką i skropić oliwą.

Tagi:

mięso danie