Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ćwiartki z kurczaka w maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso marynowane w maślance jest aromatyczne i delikatne w smaku.

Ćwiartki z kurczaka w maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka w maślance

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl maślanki
  • sól
  • papryka mielona
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka w maślance
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i oprószyć mieloną papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać maślanką, miodem, 2 łyżkami oleju i pieprzem. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Szczelnie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, skropić pozostałym olejem, wlać 1/2 szkl wody, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40--45 minut, polewając co chwilę powstałym sosem.
Ćwiartki z kurczaka w maślance
Zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki wymieszać z maślanką
Ćwiartki z kurczaka w maślance
Umyte osuszone mięso natrzeć solą i oprószyć mieloną papryką
Ćwiartki z kurczaka w maślance
Włożyć do marynaty i szczelnie zawinąć folią
Ćwiartki z kurczaka w maślance
Po kilku godzinzch marynowania ułożyć w brytfannie