iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mieszane mięso w sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry dodatek do kaszy, ale dobrze też smakuje z chlebem. Moja babcia robiła coś podobnego zaraz po świniobiciu.

Mieszane mięso w sosie. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mieszane mięso w sosie.

 

 

Sposób przygotowania:

Mieszane mięso w sosie.
Mięso najlepiej mieszane gatunki ( ja miałam kawałeczek łopatki i schabu) podzielić na małe porcje, rozbić troszkę tłuczkiem, posypać przyprawą do wieprzowiny, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju, kiełbasę pokroić w mniejsze kawałki i zrumienić na tłuszczu w którym smażyliśmy mięso. Podsmażone mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do mięsa. Gorącą wodą podlać mięso do połowy jego wysokości lub nawet troszkę mniej bo mięso ma się dusić, a nie gotować, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, pieczarki pokrojone w plasterki choć ja teraz dodałam mrożone zielonki, doprawić do smaku solę i pieprzem, przykryć i dusić do miękkości mięsa na koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
Mąka na mięsie w trakcie duszenia bardzo fajnie nam zagęszcza sos.
Mieszane mięso w sosie.
Na oleju zrumienić mięso, kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę
Mieszane mięso w sosie.
Wszystko razem udusić pod przykryciem do miękkości mięsa