Minestrone á la Genovese

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Obrać

Minestrone á la Genovese

Składniki:

Minestrone á la Genovese

 

  • 30 dag pomidorów
  • 25 dag ziemniaków
  • cebula
  • 80 dag róznych warzyw
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • pół pęczka natki pietryszki
  • pół pęczka bazylii
  • sól
  • czarny pieprz
  • 4 łyżki pesto
  • 50g Parmezanu lub Pecorino

Sposób przygotowania:

Minestrone á la Genovese
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Obrać ziemniaki i cebulę, dokładnie umyć. Warzywa również umyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Obrany i zmiażdżony w prasce czosnek dodać do cebuli. Ziemniaki i warzywa (bez pomidorów) dodać również do cebuli i krótko podsmażyć, wlać bulion i zagotować, dodać pomidory. Gotować około 30 minut, często mieszając. Posiekać bazylie i natkę, dodać do zupy. Przyprawić pieprzem i solą oraz pesto i dobrze wymieszać. Minestrone podawać posypaną startym serem.