natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Mini Pizza.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i bardzo kolorowe.

Mini Pizza.

Składniki:

Mini Pizza.

 

  • 1 kg. mąki
  • olej
  • ok. 6,5 dag drożdży
  • 2 szklanki wody (pełne)
  • 8 cebuli dymki
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 40 dag. szynki konserwowej
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 30 dag. żółtego sera
  • 2 łyżeczki masła

 

Sposób przygotowania:

Mini Pizza.
Ciasto wyrobić dokładnie z drożdżami i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, podlać ją wodą, dodać łyżeczkę masła i dusić aż cebula zmięknie. Pieczarki pokroić na cienkie plastry, podlać je wodą oraz dodać łyżeczkę masła, dusić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 małych części, z których należy uformować okrągłe placki o grubości ok.. 1 cm. Placki, posmarować grubą warstwą koncentratu pomidorowego. Na koncentrat położyć warstwę duszonej cebuli. Na cebulę położyć duszone pieczarki. Szynkę konserwową pokroić w duże plasterki. Następnie położyć je na pieczarki. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i posypać na wierzch pizzerinek. Pizzę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku.