Zsa Zsa

Zsa Zsa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Suszone pomidory i mozzarella to po prostu gwarantowany sukces, danie pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami

 

  • Na ciasto:
  • 250 g i 3 stołowe łyżki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • Na obłożenie:
  • szynka ok. 10 dkg
  • mała kulka mozzarelli
  • 7-8 pieczarek
  • pasta z suszonych pomidorów ( starczy 60g)

Sposób przygotowania:

Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Rozpocząć należy od ciasta, ponieważ będzie potrzebowało czasu na wyrośnięcie.

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody i 3 stołowe łyżki mąki- mieszamy. Powstały zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Odstały zaczyn wlewamy do miski z mieszaniną mąki i soli, dodajemy oliwę.

Ciasto zagniatamy energicznie przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia pizzerinek.

Szynkę kroimy w kosteczkę, bądź kto woli w plasterki. Kroimy w plastry mozzarellę oraz pieczarki. Po upłynięciu odpowiedniego czasu ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka (szklanką bądź foremką). Nastawiamy w tym momencie piekarnik aby nagrzał się do 220 'C.

Krążki smarujemy pastą z suszonych pomidorów, następnie kładziemy mozzarellę, szynkę oraz pieczarki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 12-16 minut, w zależności jak cienko uda nam się rozwałkować ciasto.

Minipizze można podawać z dowolnymi sosami, u nas tradycyjnie czosnkowy.

Polecam!
Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Szynkę kroimy w kosteczkę, bądź kto woli w plasterki. Kroimy w plastry mozzarellę oraz pieczarki.
Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Po upłynięciu odpowiedniego czasu ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka (szklanką bądź foremką).
Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Krążki smarujemy pastą z suszonych pomidorów, następnie kładziemy mozzarellę, szynkę oraz pieczarki.
Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Minipizze można podawać z dowolnymi sosami, u nas tradycyjnie czosnkowy.