Sposób przygotowania:
Mini pizze z porem
Pokruszone drożdze zalewam odrobiną letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, zioła prowansalskie i dodaję olej oraz zaczyn i resztę ciepłej wody. Zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pora kroję w półplasterki i podsmażam, dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i suszone pomidory. Podsmażam ok. 10 minut. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę wędlinę. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko przestudzam. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję sosem pomidorowym opruszam przyprawa do pizzy i nakładam farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwijam w roladę. Następnie kroję w 2-3 cm plastry i układam na blasze. Piekę 20 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.