Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Muffinki amaretto z mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne , eleganckie muffinki z kremem i czekoladą!

Muffinki  amaretto z mascarpone

Składniki:

Muffinki amaretto z mascarpone

 

  • Ciasto :

 

  • mąka - 60 g
  • jajko - 2 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 30 g

 

 

 

  • Poncz do nasączenia :

 

  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • amaretto - 1 łyżka

 

 

 

  • Krem:

 

  • serek mascarpone - 125 g
  • śmietana 36 % - ok. 50 g
  • cukier puder - 30 g

Sposób przygotowania:

Muffinki amaretto z mascarpone
Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ). Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 17-20 minut w temperaturze 180C. Zostawiamy do ostudzenia ( świetnie do tego sprawdza się kratka! ).Poncz do nasączenia: Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku. Mieszamy z cukrem i likierem. Nasączamy przygotowane muffinki.Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) - najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki. Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem. Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem musi stężec! )Smacznego!