gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Muffinki marmurkowe z pigwą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Bardzo lubię piec muffinki bo są ładnie wilgotne.Ale takich z pigwą jeszcze nie jadłam były naprawdę pyszne.

Muffinki  marmurkowe z pigwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki marmurkowe z pigwą

 

  • 25 dkg mąki
  • 4 łyżki cukier brązowy
  • 250 ml kefiru
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon
  • przyprawa do szarlotki
  • orzechy włoskie w kawałkach
  • dodatkowo
  • 3-4 pigwy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 gożdziki
  • cynamon kora

Sposób przygotowania:

Muffinki marmurkowe z pigwą
Pigwę obieramy kroimy na pół dajemy do garnka wlewamy trochę wody dodajemy cukier,cynamon i gożdziki gotujemy aż bądzie miękka studzimy i kroimy w kostkę . Do miski wbijamy jajko,wlewamy olej i maślankę mieszamy ręcznie. Do drugiej miski wsypujemy mąkę cukier,sodę ,proszek,cynamon mieszamy. Wymieszane składniki wsypujemy do wymieszanych płynnych składników dodajemy pokrojoną pigwę i lekko mieszamy tak niedbale. Foremkę na muffinki 12 szt wykładamy papilotkami wypełniamy ciastem na górę każdej babeczki sypiemy kawałki orzechów. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 25-30 minut. POLECAM!!!!
Muffinki  marmurkowe z pigwą
Etap 1 pigwę obieramy gotujemy i kroimy w kostkę.
Muffinki  marmurkowe z pigwą
Etap 2 w misce mieszamy płynne składniki .
Muffinki  marmurkowe z pigwą
Etap 3 Do płynnych składników dodajemy suche i pigwę
Muffinki  marmurkowe z pigwą
Etap 4 na każdą babeczkę dajemy orzechy włoskie.