jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Muffinki marmurkowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki ucierane, dwukolorowe o waniliowo-kakaowym smaku i aromacie:)

Muffinki marmurkowe

Składniki:

Muffinki marmurkowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kakao
  • olejek zapachowy waniliowy (dowolny)

 

Sposób przygotowania:

Muffinki marmurkowe
Przygotować dwie miski. Do jednej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, cukier kryształ, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Do drugiej miski wlać mokre składniki, czyli mleko, olej, jajo, olejek zapachowy i ubić. Następnie składniki suche wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać, aby składniki połączyły się. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części, a do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Ciasto wkładać do papierowych foremek na babeczki do ¾ wysokości foremek na przemian, raz jasne, raz ciemne ciasto. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki pozostawić do ostygnięcia, a później wyjąć z foremek. Można posypać cukrem pudrem.