Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffinki waniliowo czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, marmurkowe muffinki

Muffinki waniliowo czekoladowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki waniliowo czekoladowe

 

  • 1,5 szkl mąka pszenna,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 10 dag cukier,
  • 2 szt jajka,
  • 1 szkl mleko,
  • 3 łyżki oliwa,
  • 30 g masło topione,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki Sól

 

Sposób przygotowania:

Muffinki waniliowo czekoladowe
W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier proszek i sól. W drugiej mokre: mleko, jajka, oliwę, stopione wystudzone masło, aromat waniliowy. Suche składniki połączyć z płynnymi, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do papilotków nakładać na zmianę białe i ciemne ciasto. Papilotki ułożyć w formie muffinkowej. Piec około 25 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu można oblać polewą i ozdobić według uznania.
Muffinki waniliowo czekoladowe
Etap 1
Muffinki waniliowo czekoladowe
Etap 2
Muffinki waniliowo czekoladowe
Etap 3